Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

κλαδευτηρι σαμουραι

Ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική υπόθεση είναι αμφιλεγόμενος, καθώς από τη μία αναγνωρίζεται ως ο δαμαστής του λαϊκισμού των Ελλήνων πολιτικών, από την άλλη είναι ο εμπνευστής και θεμελιωτής της βλαπτικής λιτότητας, που εξέθρεψε τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.


κλαδευτηρι σαμουραι

ελληνες γκραν μετρ

Στην οκταετή ιστορία της ελληνικής κρίσης δύο είναι οι δημοσιοποιημένες παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα και οι δύο σχετίζονται με το Grexit. Η πρώτη παρέμβαση έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 στο Βρότσλαβ της Πολωνία και η δεύτερη στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου 2015.


Στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο «Mόνοπολ» στο Βρότσλαβ της Πολωνία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε στον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο μια γερμανική πρόταση για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ που σύμφωνα με τις εκ των υστέρων αφηγήσεις του Έλληνα πολιτικού, προέβλεπε την άμεση έξοδο της χώρας από το ευρώ με παράλληλη επιβολή capital controls. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, όλες οι καταθέσεις πάνω από 3.000 θα μετατρέπονταν άμεσα από ευρώ σε δραχμές, ενώ θα επιτρεπόταν η εκταμίευση 50 ευρώ την εβδομάδα για κάθε πολίτη.


θερινο ωραριο καταστηματων κομοτηνη

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 10 Ιουλίου 2015, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω «non-paper» που έστειλε στις χώρες της ευρωζώνης - μετά τις παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά του τότε υπουργού των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη - έθεσε πλέον γραπτώς και επισήμως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.


«Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα time out από την ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης», ανέφερε το γερμανικό «non-paper».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου