Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

πονος στην αναπνοη

Τεράστιος ο θόρυβος, υστερικές κραυγές, αλλά και θολά επιστημονικά επιχειρήματα όταν έμπαιναν ζητήματα ηθικής.


Με αφορμή αυτό το γεγονός ας κάνουμε μια αναδρομή σε δέκα σταθμούς της γενετικής.


ωραια ταινια 2014

  • Όλα ξεκίνησαν από έναν μοναχό

  • Πατέρας της Γενετικής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Αυστριακός μοναχός Γκρέγκορ Μέντελ (1822-1884), ο οποίος μέσω πειραμάτων που έκανε με διασταυρώσεις φυτών, κυρίως μπιζελιών, κατέληξε στους νόμους περί κληρονομικότητας, που δημοσίευσε το 1865, αποδεικνύοντας ότι η γενετική πληροφορία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.


    λαστιχο για χυτρα θεσσαλονικη

    Ακόμη και σήμερα οι νόμοι του Μέντελ θεωρούνται κατά βάση σωστοί αν και η επιστήμη έχει κάνει άλματα σε σχέση με τότε. Κάποιοι είχαν αμφισβητήσει τις στατιστικές μεθόδους του Μέντελ, αλλά αυτός είναι κανόνας στις επιστήμες. Εκτός από τη βοτανική και τα πειράματά του, ο Μέντελ ήταν παθιασμένος και με τη Μετεωρολογία. Το επιστημονικό έργο του Μέντελ αναγνωρίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του.


    πονος στην αναπνοη

  • Ευλογία ή κατάρα

  • Η Κλωνοποίηση για κάποιος είναι ευλογία, ενώ για άλλους κατάρα. Η επιστήμη πρέπει να στέκεται δίπλα στη φύση και με τη σεμνότητα που αρμόζει ή να την αντικαταστήσει; Ο όρος της Κλωνοποίησης αποδίδει τη φυσική ή τεχνητή δημιουργία δύο γενετικά ταυτόσημων κυττάρων ή οργανισμών. Τεράστιες συζητήσεις προκαλεί η τεχνητή αναπαραγωγική κλωνοποίηση, η δημιουργία δηλαδή πανομοιότυπων οργανισμών. Το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο ήταν ένα πρόβατο, η Ντόλι, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1996, στη Σκοτία. Ο θάνατός της σε ηλικία 6 ετών ήρθε πρόωρα σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής του είδους και ενίσχυσε τους επικριτές της μεθόδου. Ωστόσο, η ιδέα επικίνδυνων πειραματισμών ακόμη και για ανθρώπους είχε μπει για τα καλά.


  • Προσωπικές θεραπείες

  • Η ανακοίνωση Βρετανών επιστημόνων ότι ανακάλυψαν τα γονίδια που ευθύνονται για επτά από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες, από τις καρδιοπάθειες μέχρι τη μανιοκατάθλιψη, αναζωπύρωσε τις ελπίδες για «προσωπικές» θεραπείες. Ωστόσο, μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός ακόμα. Στην έρευνα του βρετανικού ιδρύματος Welcome Trust πήραν μέρος 17.000 εθελοντές δημιουργώντας τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με γενετικές πληροφορίες.


  • Από τον Δαρβίνο... στον Χίτλερ

  • Η δημοσίευση της «Εξέλιξης των Ειδών» από τον Δαρβίνο το 1859 αποτέλεσε μια πραγματική επανάσταση αλλά έδωσε και την αφορμή για πολλές επιθέσεις εναντίον του. Για τους περισσότερους ανθρώπους εκείνη την εποχή ήταν αδιανόητο να κατανοήσουν τη θεωρία της εξέλιξης. Ο Δαρβίνος, που ήταν ένας μεγάλος ταξιδευτής, έδωσε αργότερα πατήματα και σε κάποιες ρατσιστικές θεωρίες που στηρίχτηκαν σε ακραίες ερμηνείες της θεωρίας της φυσικής επιλογής. Άλλωστε δεν είναι η μοναδική φορά. Ο Χίτλερ βασίστηκε στο έργο του Νίτσε «Ο Υπεράνθρωπος», για την αποτρόπαια ιδεολογία του.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου